Åsa Fremén

Åsa Fremen

Nyhetsbrev

Åsa Fremén kommer från början från Skåne men har bott på flera ställen i Sverige. Är gift med Johnny och har tillsammans 3 barn och två katter ihop.

Hon visste redan när hon var liten att hon skulle bli sjuksköterska. Började arbeta som vårdbiträde vid 16 års ålder och utbildade sig till sjuksköterska 1996, 23 år gammal. Det första arbetet som sjuksköterska var på en vårdcentral och därefter på det som då kallades för långvården, numera säbo, medicinavdelning, kirurgavdelning, som bemanningssjuksköterska både i Stockholm och i Norge och på transplantationscentrum på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. På transplantationscentrum arbetades det aktivt med livet, döden och symtomlindring. Patienter beskrev att de levde med döden i sitt väntrum och där startade hennes intresse för symtomlindring och möjligheten att få dö en god död.

År 2012 började hon vikariera på palliativa teamet i Ludvika/Smedjebacken, där hittade hon sin plats i livet yrkesmässigt. Sedan dess har hon utbildat sig till distriktssköterska och specialistsjuksköterska i palliativ vård. Det som gjorde att hon uppfattade den palliativa vården så bra är att det finns en tydlig etisk värdering med grundpelarna, Närhet, Helhet, Kunskap och Empati. Hon anser att en tydlig etisk värdering och tydliga mål för vården är oerhört viktig för en god arbetsmiljö. Möjligheten att äntligen få arbeta med helhet och hela familjen var en befrielse, det är den vården man vill att alla ska få och den vården jag kan stå för säger Åsa.

Den palliativa vården i Dalarna samlades 2015 under samma klinik och blev den första palliativa kliniken i Sverige, vilket vi är mycket glada för. Fördelen med en egen klinik är att alla oavsett yrke/roll arbetar efter samma värdegrund. Närhet till ledningen ger snabba beslutsvägar som trots de långa avstånden mellan teamen gör att vi har ”lättare” att genomföra förbättringar och utveckla den vård vi ger

Värdegrund och etik är viktigt fortsätter Åsa. "Det är för mig den bästa arbetsmiljöförbättringen man kan göra, att jag lär mig och tränar mig i att tänka etiskt och ger mig själv rådrum innan jag uttrycker min åsikt har blivit en viktig del i hur jag utvecklar mig själv som medmänniska, kollega och vårdgivare".

Palliativ vård är lindrande vård. Fokus på vården är symtomlindring i syfte att bidra med livskvalité för den som är sjuk och dennes närstående. Lindring av symtom är viktigt oavsett om man har en obotlig sjukdom eller inte och det blir extra viktigt vid obotlig sjukdom. Att ha kunskap om symtom och hur dessa kan lindras både medicinskt och ickemedicinskt är viktigt och något hon brinner för att förkovra sig i och förmedla vidare. Detta har lett till att utbildning/ information till patient, närstående, hälso-sjukvård och allmänhet är något som hon tycker är extra viktigt. Det knyter an till hennes intresse för värdegrund och etik, att det är viktigt att vi som samhälle börjar pratar om liv och död i syfte att öka vår livskvalitet.

Vad är det som är viktigt för oss människor egentligen!?

Tack för ordet hälsar Åsa!


Senast publicerad: