Forskning

Sena biverkningar blir kroniska vid analcancer

Sena biverkningar blir kroniska

Illustration: Getty Images

De som botas från analcancer lever med betydande kroniska biverkningar där tarm, urin och sexuella funktioner påverkas. Men, även om många funktioner försämras med tiden, tycks det inte påverka livskvaliteten i motsvarande grad, enligt en ny avhandling.

Text: Jenny Ryltenius

I Sverige drabbas ungefär 200 personer av analcancer varje år. Behandlingen innebär strålning i kombination med kemoterapi. Ungefär var tionde patient behöver även operera bort ändtarmen. Även om de allra flesta blir botade är det till ett högt pris i form av kroppsliga förändringar.

– Jag har velat ta reda på vilka symtom patienterna får leva med, både på kort och lång sikt, säger Anna Axelsson som arbetar som vårdenhetschef på onkologmottagningen vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

I studierna ingår 205 patienter som har svarat på frågor om livskvalitet och tarm- urin- och sexuell funktion både tre och sex år efter att de fick sin diagnos. Resultatet visar att livskvaliteten var god hos 40 procent både tre och sex år efter diagnos. Bland framträdande biverkningar nämns svårare att hålla urin och känslan av att blåsan inte är tömd.

– När det gäller tarmfunktion finns problem med läckage och svårigheter att hålla sig. Ungefär 20 procent har mindre än en minut på sig att hitta en toalett, säger Anna Axelsson.

Att vävnader påverkas efter strålning vet vi men däremot inte hur patienten upplever sina biverkningar och hur de även förändras över tid. Vid den uppföljande studien, sex år efter diagnos, hade många symtom förvärrats.

– Mitt viktigaste resultat är att sena biverkningar bör betraktas som kroniska och att de sena biverkningarna ofta försämras över tid. Men, intressant nog tycks försämringen av symtom inte påverka livskvaliteten i motsvarande grad, vilket visar hur anpassningsbar människan är.

I en studie har Anna Axelsson djupintervjuat 18 patienter tio år efter att de fått sin ändtarm bortopererad. Det framkom då att patienterna hade accepterat sin situation, trots flera kroppsliga förändringar och funktionella symtom.

– De här personerna hade anpassat sig väl till ett nytt sätt att leva och fungera. De hade god livskvalitet och de utryckte också en tacksamhet över att vara i livet.

Titel: Quality of Life and long-term side effects after anal cancer treatment

Lärosäte: Göteborgs universitet

Forskare: Anna Axelsson, onkologisjuksköterska vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Publiceringsdatum: