Tema
”Strukturen skapar engagemang”

Martina Lundmark lockas av att Magnetmodellen bygger på evidens och den forskning som genomförts visat på goda resultat. Foto: Kristina Wieslander
Chefsjuksköterskan Martina Lundmark tilltalas av att alla beslut i omvårdnadsarbetet grundas på sjuksköterskornas erfarenheter och kompetens. Sedan 2022 har Lasarettet i Ystad steg för steg byggt om sin organisation enligt Magnetmodellens principer.
Text: Lotta Engelbrektson
När Martina Lundmark tittar tillbaka på arbetet är hon nöjd. Trots att resan inte varit utan hinder är hon glad att Lasarettet i Ystad valde att slå in på den här vägen. Sjukhuset ingår inte i forskningsstudien Magnet Europa, men Martina Lundmark hade hört talas om modellen.
– När jag tillträdde min tjänst som chefsjuksköterska för tre år sedan fattade vi i förvaltningsledningen beslut om att implementera magnetmodellen, berättar hon.
Själv lockades hon framför allt av att Magnetmodellen bygger på evidens och den forskning som genomförts visat på goda resultat. Även om modellen skapats i USA – och hälso- och sjukvårdssystemen skiljer sig åt – finns det mycket som går att anpassa till en svensk kontext, tycker Martina Lundmark.
– Konceptet innebär en tydligare länk mellan klinisk verklighet och strategisk nivå och betonar vikten av sjuksköterskors autonomi och ledarskap inom omvårdnad. Beslutsvägarna är korta, strukturen skapar engagemang, samarbete och en känsla av ägarskap hos sjuksköterskorna, säger hon.
Sedan starten har Martina Lundmark, tillsammans med en kollega, genomfört GAP-analyser på sammanlagt tio enheter. Där har alla yrkeskategorier fått identifiera styrkor och utvecklingsområden inom fjorton områden – de så kallade dragningskrafterna. Analyserna har därefter lett till konkreta handlingsplaner för varje enhet.
Särskilt fokus har lagts på att bygga upp en professionsstyrd ledningsstruktur inom omvårdnad.
– I praktiken innebär det att varje enhet har ett eget omvårdnadsråd, lett av en specialistsjuksköterska. Rådens ordförande sitter sedan i den förvaltningsövergripande styrgruppen för omvårdnad där jag är ordförande, berättar Martina Lundmark.
Hela styrgruppen består av sexton representanter, både från mottagningar och slutenvårdsavdelningar. Mötena hålls var sjätte vecka och följer en tydlig struktur. En agenda skickas ut i förväg och mötesanteckningar och presentationer delas med både gruppen och övriga chefer på lasarettet.
– Det ger oss en gemensam kunskapsbas och en möjlighet att sprida frågor och beslut vidare till varje omvårdnadsråd.
Bland de frågor som styrgruppen hittills hanterat finns allt från gemensamma arbetssätt och rondstrukturer till övergripande riktlinjer för palliativ vård, samt samordning av utbildningar inom exempelvis nutrition och sårvård.
Ett annat exempel är utveckling av uppdragsbeskrivningar för sjuksköterskor med fördjupat ansvar inom särskilda områden, som smärtvård, utbildning och samverkan vid utskrivningar.
Martina Lundmark lyfter även fram en direkt effekt på enhetsnivå. En avdelning satsade på ett introduktionsprogram för nya sjuksköterskor och teamstärkande insatser, vilket var en bidragande orsak till att fem nyanställda sjuksköterskor valde att stanna kvar.
– Det här är egentligen ingen rocket science. Nyckeln ligger i det enkla, att ge sjuksköterskor ett forum för inflytande. Målet är att öka både vårdkvaliteten och arbetsglädjen, säger hon.
Styrgruppen har också mandat att fatta beslut i frågor som rör kvalitet, kompetens och omvårdnadens praktik. I vissa fall, som när beslut har ekonomiska konsekvenser, sker samverkan med verksamhetschefer och förvaltningsledning.
– Det är inte två stuprör utan samarbetet är en förutsättning för att modellen ska fungera, menar Martina Lundmark.
Responsen från sjuksköterskorna har varit övervägande positiv. Många tycker att sjuksköterskornas profession har fått ett lyft och att samarbetet bidrar till en samstämmighet mellan verksamheterna. Man har också lärt känna varandra och fått ansikten på kollegorna på andra avdelningar.
– Någon beskrev styrgruppen som ett forum präglat av psykologisk trygghet, där alla vågar ta sin plats. Det gör mig både stolt och hoppfull.
Att införa en helt ny modell är ett stort projekt och Martina Lundmark medger att resan har haft sina uppförsbackar. Bland annat för att enhetschefer och medarbetare, som varit viktiga pusselbitar, har slutat sina jobb på vägen.
– En annan utmaning är alla andra projekt som pågår parallellt. Men jag är ändå optimistisk eftersom jag verkligen tror på Magnetmodellen.
Ett viktigt steg har varit att inleda ett samarbete med den amerikanska forskargruppen The Verran Professional Governance Team, som har utvecklat ett instrument för att mäta professionsstyrd ledning. Lasarettet i Ystad fick under 2023 tillstånd att översätta och testa instrumentet i en svensk kontext vilket genomförts och även genererat en publicerad artikel.
– Det finns inte något motsvarande i Sverige idag. Därför hoppas vi att det på sikt kan bli ett nationellt verktyg, säger Martina Lundmark.
Publiceringsdatum: