Ordförandes ord
Sjuksköterskor utgör 57 procent av de fem största hälso- och sjukvårdsyrkena globalt. Med endast fem år kvar till 2030 krävs en stor och jämnt fördelad andel sjuksköterskor för att nå målen om god och jämlik hälsa till befolkningen.
Utmaningarna såsom brist på sjuksköterskor, särskilt i låginkomstländer och oetisk rekrytering förvärrar kompetensbrist och hotar folkhälsan i dessa länder. Detta måste stoppas.
Den nyligen publicerade WHO-rapporten The State of the World's Nursing 2025 är en omfattande analys av de globala förutsättningarna för sjuksköterskor och deras yrkesutövning. Syftet är att stödja länder i att fatta välgrundade beslut för att säkra tillgången och kompetensen för sjuksköterskor.
Sverige, som hör till höginkomstländerna och har relativ god sjukskötersketäthet, står ändå inför utmaningar med minskad andel sjuksköterskor till 2030 – med särskilt brist på seniora erfarna sjuksköterskor, verksamhetsförlagda utbildningsplatser, formell handledarkompetens och avsaknad av reglerad fortbildning – vilket hämmar kompetensutvecklingen.
Jämfört med föregående WHO-rapport från 2021 är flera av de nya policyområdena högst relevanta för Sverige:
- Stödja sjuksköterskors användning av digitala verktyg och e-hälsa
- Förbereda sjuksköterskor för att hantera klimatrelaterade hälsorisker
- Främja psykisk hälsa för befolkningen och sjuksköterskor
- Stärka sjuksköterskors roll i katastrofberedskap och återhämtning
- Stärka sjuksköterskors ledarskap inom hälso- och sjukvård
- Förbättra data för forskning och kvalitetsutveckling för ökad evidensbaserad utveckling inom hälso- och sjukvården
Svensk sjuksköterskeförening arbetar aktivt med flera av dessa områden och ser en tydlig koppling mellan de globala målen och Sveriges behov. Föreningen kommer att fortsätta investera i utbildning, forskning, ledarskap och karriärvägar för sjuksköterskor, i linje med WHO:s rekommendationer.
Bäst just nu
Nationell samsyn om behovet av Avancerad Specialistsjuksköterska
Ogillar
Fortsatta attacker mot sjukvård i världens konfliktzoner – sjukvården får aldrig vara en måltavla.
Publiceringsdatum: