Etik
Etiska dilemman kräver reflektion

Illustration: Getty Images
I Region Västmanland erbjuds nyutexaminerade sjuksköterskor utbildning i ämnet ”Etik inom omvårdnad”, som en del i deras startprogram, ”Professionsprogrammet”, vid anställning.
Text: Ann-Cathrine Johnsson
– Att arbeta inom vården innebär att man ställs inför etiska dilemman på ett eller annat sätt och för att kunna hantera och bearbeta detta behövs kontinuerlig reflektion, menar AnnaSofia Karlsson, som är en av samordnarna för programmet.
På vilket sätt kommer etikfrågor in i professionsutvecklingsprogrammet?
– Ofta i diskussionsfrågor eller reflektioner under olika utbildningstillfällen, men framför allt under de tillfällen då sjuksköterskorna har reflektion i handledningsgrupper. Där får de möjlighet att lyfta olika dilemman som de har behov av att reflektera kring.
Under samtalen som sker i grupp väljer man tillsammans ut två ämnen att reflektera över. Erfarna sjuksköterskor, som genomgått en handledarutbildning i kollegialt lärande, fångar upp nyanserna och leder samtalen. Modellen bygger på att deltagarna vågar blotta sig och berätta om behov och problem de upplever som nya sjuksköterskor under sin yrkesprofession. Ofta landar samtalen inom etiska områden och känslor av otillräcklighet.
Som en del av programmet föreläser även en av regionhälsans psykologer Sara Ericsson Ziobro, om etisk stress.
- I efterdyningarna av pandemin har vi inom regionens interna företagshälsovård sett ett ökat behov av resurser för att möta etisk stress då det upplevs som svårt att hantera för medarbetare, säger hon.
Det utbildningsinnehåll som presenteras ska hjälpa till att identifiera etisk stress och träna på hur reflektion kan användas för att sänka tempot och hitta det handlingsalternativ som skaver minst i relation till värderingar och långsiktiga konsekvenser, berättar Sara Ericsson Ziobro.
– Reflektion ger stöd i att ta olika perspektiv och på så sätt fyller gemensamma etikronder eller annan reflektion en viktig funktion om det görs på ett sätt där man pratar om det viktiga i frågorna.
Att bara prata om vad som ska göras utan att ta hänsyn till hur det upplevs för personen eller vilka värden som blir viktiga räcker inte, menar hon.
– Det är viktigt med en struktur som leder samtalen framåt och inkluderar ”det mänskliga” i situationen.
Sara Ericsson Ziobro tror att etiska frågor fortsatt kommer att ta större plats inom vården i en svår och komplex samtid.
– Vi vill se hållbara medarbetare inom hälso- och sjukvård som är rustade att möta utmaningar på arbetet. Då är det viktigt att de får stöd att bibehålla de goda värderingarna som bidrar till att göra arbetet givande och meningsfullt.

Lilas Ali
Kommentar av Lilas Ali, ordförande i Etiska rådet:
Det är viktigt att nyutexaminerade sjuksköterskor tidigt får vägledning kring etiska frågor eftersom de genom etisk reflektion kan stärka sin yrkesidentitet, minska osäkerhet och främja en trygg och hållbar transition in i yrkesrollen. Utan vägledning kan etiskt svåra situationer leda till stress och känslor av otillräcklighet. Genom att tidigt få stöd i att tolka och hantera etiska problem utvecklas det moraliska omdömet. Det lägger grunden för självständighet och trygghet i framtida beslutsfattande.
Det är särskilt viktigt att ta upp aktuella etiska frågor som både direkt och indirekt berör sjuksköterskans profession. Det kan till exempel handla om vårdprioriteringar, patientens självbestämmande, sekretess och integritet, men också om arbetsmiljö, resursbrist och samvetsstress. Det är även av vikt att inkludera både strukturella och personliga dimensioner, såsom ojämlikhet och orättvisa i vården, kulturella skillnader, vård av sårbara grupper eller hur egna värderingar påverkar omvårdnadsbeslut.
En utmaning är att nyutexaminerade ofta har begränsad erfarenhet från klinisk praktik, vilket kan göra det svårt att relatera till eller känna igen etiska dilemman i vardagen. De har ännu inte fullt ut byggt upp sitt självförtroende i yrkesrollen, vilket kan göra att de tvekar att uttrycka åsikter eller reflektera öppet i grupp. Det kan också finnas en osäkerhet kring vad som "får" sägas, särskilt i hierarkiska miljöer. För att undervisningen ska bli meningsfull krävs därför ett tryggt klimat där det är tillåtet att ställa frågor, pröva tankar och reflektera utan rädsla för att bli dömda av andra för att de säger något fel.
Verktygslåda från Etiska rådet för dig som är ny i yrket:
– Etikkortet
– Kollegialitet för god omvårdnad
– ICN etiska kod
– Värdegrund för omvårdnad
– Värdegrund i praktiken
– En etisk kompass för sjuksköterskor i social medier
Sjuksköterskornas etiska råd:
Ordförande Lilas Ali
Pernilla Pergert
Karin Herber
Britt-Marie Välivaara
Cecilia Lundmark, Svenska Läkaresällskapets representant
Helle Klein, allmänhetens representant
Ann-Charlotte Falk, sekreterare
Har du frågor till Sjuksköterskornas etiska råd?
Kontakta ann-charlotte.falk@swenurse.se
Här kan du läsa mer:
En etisk kompass för sjuksköterskor i social medier
Publiceringsdatum: