Hallå där

Vill göra forskning tillgänglig

Li Kerren

Foto: Samuel Unéus

Hallå där Li Kerren, som startat projektet ”Evidens på 5 minuter”, för sina sjuksköterskorkollegor i Hemsjukvården Lundby i Göteborg.

Text: Ann-Cathrine Johnsson

Vill du berätta kort om projektet?

– Evidens på 5 minuter är en Journal club där någon i personalen sammanfattar en vetenskaplig artikel eller evidens kring ett tema under vår fredagsfika. Utöver publicerade artiklar har vi även använt tiden för att diskutera etiska dilemman, öva praktiska moment och berätta om konferenser eller utbildningar som någon varit på nyligen. Tanken är att sänka tröskeln för och ge alla kliniker möjligheten att ta del av forskning och evidens.

Hur fick du idén?

– Som nyutexad sjuksköterska märkte jag omedelbart att allt prat om evidens och vetenskap på universitetet inte kommer ut till vården. Kollegor sa till mig att de var tacksamma att aldrig mer behöva läsa en vetenskaplig artikel sedan de tagit examen. Själv tycker jag det är roligt att söka upp och läsa artiklar, så då ville jag använda mitt intresse för att göra det enklare och mer tillgängligt med evidens för mina kollegor.

Hur har gensvaret varit?

– Initialt var verksamheten ointresserad av idén och reaktionerna hos kollegorna blandade, men allt eftersom har det blivit en naturlig del av arbetsveckan. Dock har vi varit några som verkligen har dragit i detta och fått med arbetslaget. Min chef har i efterhand lagt till arbetet med journalklubben i min arbetsbeskrivning och kollegorna frågar redan på morgonen vad som kommer tas upp på eftermiddagen. Efter en intranätsnyhet har intresset även spridit sig till andra enheter i kommunen och Göteborgs Stad satsar ännu mer på evidensbaserat arbete.

Vad har du för tips till andra som vill testa samma sak?

– Gör det enkelt. Folk tycker att evidens är klurigt, jobbigt och svårt. Målet är att det ska vara enklare och tillgängligare med evidens. Och starta ”från gräsrötterna”. Vilka behov har din arbetsgrupp och hur kan du jobba inom dina ramar? Hitta befintliga forum där ni redan samlas i stället för att lägga till event i redan fulla kalendrar. Exempelvis gemensamma fika, frukost eller verksamhetsmöten. Bjud in alla att bidra. Exempelvis kan kollegor prata om något de är väldigt bekanta med, som exempelvis sina examensarbeten eller expertområden; sänk tröskeln till att presentera.

Publiceringsdatum: