”Jag tror på nätverk och mentorskap”

Grattis Pia Stöllman som har utsetts till Årets ledare i Omvårdnad.
Hur känns det att ha fått den här utmärkelsen?
– Varje gång jag tänker på det bubblar det i bröstet av både ära och stolthet. Jag har hunnit landa i utnämningen och priset men är fortfarande lika glad och tacksam. Det innebär, för mig, också en skyldighet att leva upp till den fina nomineringstext som ledde till priset. Jag har reflekterat över orden och innebörden. Blir väldigt stolt och tacksam varje tillfälle som ges där jag får en möjlighet att prata om vad ledarskap innebär.
Hur är en bra ledare, enligt dig?
– Att vara ledare idag innebär både möjligheter och svårigheter. För att hantera det som kan vara svårt är det viktigt att våga ta emot hjälp. Det kan vara både från medarbetare som kollegor och din chef. Jag tror väldigt mycket på nätverk och mentorskap. Våga visa dig sårbar. För mig som ledare är det viktigt att arbeta i ett personcentrerat ledarskap som bygger på tillit. För att få till det behöver en psykologiskt trygg miljö finnas, både för dig som ledare och för dina medarbetare.
Hur ser din chefsbana ut?
– Den startade 2012 på barnintensivvårdsavdelningen på Akademiska sjukhuset. Jag har därefter varit chef på NIVA och Barnsektionen på Akademiska sjukhuset samt på Barnintensiven på KS. Jag är sedan i höstas tillbaka på Barnsektionen på Akademiska sjukhuset efter en period på 2,5 år, då jag varit Verksamhetschef för AnOpIVA på Visby lasarett. Det var också där jag nominerades till utmärkelsen ”Årets ledare i omvårdnad”.
Hur tycker du förutsättningarna är för att vara en bra ledare inom svensk sjukvård idag?
– Det är en svår men väldigt relevant fråga. Att det är tufft att vara chef inom sjukvården tror jag de flesta är medvetna om. Vi chefer har många utmaningar att förhålla oss till, varav ekonomin och rekrytering alltid är i fokus. Det förs många diskussioner om hur vi kan stötta varandra i chefskapet. De diskussionerna behöver fortgå. Vi har svårt med rekrytering och behöver kontinuerligt arbeta med arbetsmiljön för våra medarbetare. Så långt som möjligt behöver vi säkra för en attraktiv arbetsplats, våra medarbetare ska vilja arbeta hos oss. Det är en viktig uppgift att behålla våra medarbetare för att kunna rekrytera ny personal. Ska vi klara det måste det kontinuerligt finnas satsningar på ledarskapet. Att vara chef är också föränderligt. Vi vet t ex att yngre generationer som blir arbetsföra har allt större krav på sin chef.
I juryns motivering står det att ditt ledarskap lett till att kompetenta medarbetare stannar kvar. Vad är orsaken?
– Jag börjar med mina tre ledord som chef, vi behöver arbeta i ett personcentrerat ledarskap. Det ska genomsyra hela organisationen från högsta toppen. Vårt ledarskap ska bygga på tillit; de uppgifter och ansvar våra medarbetare har och får finns det en tro på och ett eget ansvar att genomföra. Vi ska följa upp men inte detaljstyra. Till slut behöver du arbeta i en miljö som är psykologiskt trygg där du vågar ställa frågor, där du känner dig accepterad och inkluderad och i en miljö där vi hjälps åt för att nämna några viktiga delar.
Vi hade samsyn i ledningsgruppen i verksamheten och jag tror att medarbetarna kände av att vi arbetade för att göra skillnad för dem.
Som ledare med omvårdnadsprofessionen som grund har jag inspirerats mycket av Magnetmodellen – är man sjuksköterska måste man få arbeta med omvårdnad. Då gäller det att prioritera bland arbetsuppgifterna. Det ska också finnas sjuksköterskor i alla ledningsgrupper, det är något jag verkligen förespråkar. För patienten är det absolut bäst i slutändan.
Vilka är dina bästa chefstips?
Att vara chef är roligt och otroligt utvecklande. Det kan också vara tufft, kom ihåg att du inte är ensam. Skapa nätverk och stäm av med din chef regelbundet.
Prata med din chef om att du önskar en mentor. Även om man går kurser i ledarskap kan det ta tid att förstå helheten. Att tidigt få möjlighet till en mentor att reflektera med är utvecklande. På Gotland hade jag en organisationspsykolog som coach, hon var jätteviktig för mig.
Tänk också på att ha en hållbar arbetsmiljö för dig själv. Även om jag förespråkar närvarande ledarskap kan du inte vara tillgänglig 24/7, men medarbetarna ska regelbundet ha möjlighet att nå dig.
Pia Stöllman
Ålder: 61
Bor: Knivsta, lägenhet kvar på Gotland
Familj: Gift, två barn och ett barnbarn
Arbetar: Biträdande verksamhetschef på Barnsektionen, AnOpIVA, Akademiska sjukhuset
Fritid: Familj, vänner och träning
Aktuell: Fått utmärkelsen Årets ledare i omvårdnad 2024, utdelat av Svensk sjuksköterskeförening
Publiceringsdatum: