Skyddsutrustning problem vid hjärtstopp under pandemin
Under Covid-19 såg man en ökad incidens av hjärtstopp utanför sjukhus, som dessutom resulterade i sämre utgång. Fler yngre drabbades, och ambulanspersonalen upplevde att det var svårare att lyckas med återupplivning, då patienterna hade sämre respiratoriska förutsättningar samt en icke- defibrillerbar rytm, på grund av coronaviruset.
I en intervjustudie vid Malmö Universitet har ambulanspersonalens erfarenheter och lärdomar av hjärtstoppssituationer under Covid-19 utforskats.
– Det har publicerats många kvantitativa studier om ambulanspersonal, hjärtstopp och Covid-19, men antalet kvalitativa studier är få och inga har publicerats i en svensk kontext, säger Emma Sjöberg, som är huvudförfattare av studien.
Enligt Emma Sjöberg var det förvånande att skyddsutrustningen skapade så många problem för ambulanspersonalen. Att den var tidskrävande att klä på sig resulterade i att det tog längre tid att komma fram till patienten och äventyrade patientsäkerheten genom fördröjning att påbörja behandling. Det blev även ytterligare fördröjning i start av HLR i de regioner som normalt sett hade SMS-livräddning, då denna pausades under pandemin.
– Det uppfattades även som utmanande att informationen hela tiden ändrades kring direktiv och riktlinjer från olika myndigheter. Detta skapade förvirring kring vad som var det senaste direktivet, konstaterar Emma Sjöberg.
Publiceringsdatum: