”Det handlar om att skapa strukturer för att utveckla”

Grattis David Sparv, som blivit utnämnd till Årets ledare i omvårdnad 2023!
– Tack! Det känns fantastiskt roligt och hedrande och det betyder jättemycket att Svensk sjuksköterskeförening stöttar på ett så fint sätt. Den här utmärkelsen gör det ännu mer motiverande att leda och utveckla den omvårdnad patienterna behöver.
Beskriv ditt arbete som chefssjuksköterska på Skånes universitetssjukhus, SUS!
– I korthet innehåller det två delar: dels är jag chef för den avdelning som fungerar som administrativ stödfunktion i omvårdnad och infrastruktur för SUS, som är landets tredje största sjukhus med runt 13 000 anställda. Dels är jag programchef för Region Skånes kompetens- och tjänstemodell, som är ett projekt som syftar till att behålla och utveckla medarbetare.
I motiveringen beskrivs ditt ledarskap som ”strategiskt och tydligt”. Vad betyder det i din tolkning?
– För mig handlar det i grunden om att skapa strukturer för att utveckla varje medarbetares möjlighet att ge den omvårdnad patienterna behöver. Offentlig sektor är i ett komplicerat läge – vi kommer inte bli fler som jobbar, utan måste se till att använda de resurser vi har på ett klokt och bra sätt. Då gäller det att arbeta systematiskt; att hitta principer och modeller som fungerar utan att tappa fokus på individen. Här tror jag mycket på magnetmodellen. Det är en amerikansk omvårdnadsmodell som funnits sedan 1980-talet och utgår från en studie där man kunde se en rad kriterier som utmärkte de sjukhus som hade lätt att rekrytera och behålla personal.
Du har haft olika chefspositioner under större delen av dina hittills 22 år som sjuksköterska. Vad är det bästa med att jobba som ledare inom vården?
– Jag har svårt att tänka mig ett mer meningsfullt arbete. En fungerande sjukvård är grundläggande för människors känsla av trygghet i samhället. Det blev extra tydligt under pandemin.
Och det svåraste?
– Att hälso- och sjukvården är en så enormt stor organisation. Det finns så många medarbetare som brinner för sitt arbete, samtidigt som olika intressen konkurrerar och det är svårt att enas om vilka riktningar vi ska ta.
Vad krävs för att fler ska vilja arbeta inom vården i framtiden?
– Jag tror att vi behöver bli mer tydliga med varför vi jobbar i vården och verkligen säkerställa att sjuksköterskors kompetens tillvaratas. Redan nu behöver vi ställa frågan ”vad är en sjuksköterska år 2050?”. Det handlar om arbetsmiljö, nära vård och inte minst den digitala transformationens möjligheter. Rätt använd tror jag till exempel att AI kan ge stora möjligheter att renodla omvårdnaden så att sjuksköterskor används där de verkligen behövs.
David Sparv
Ålder: 45 år.
Bor: I Lund.
Familj: Tre barn i tonåren.
Yrkesbakgrund: Leg sjuksköterska sedan 2002 och har genom alla år arbetat kliniskt med hjärtsjukvård. Har sedan 2005 haft olika chefsroller och blev 2017 chefssjuksköterska på Skånes Universitetssjukhus.
Aktuell: Utnämnd till Årets ledare i omvårdnad 2023.
Publiceringsdatum: