”Jag trodde drottningen var mer som en symbol”

Ingrid Thörnqvist

Ingrid Thörnqvist blev överraskad över hur målmedvetet drottning Silvia styr sina verksamheter. Foto: Kajsa Göransson

Hallå där Ingrid Thörnqvist, journalist och författare som har skrivit reportageboken Yrke: drottning – makten och möjligheterna, om drottning Silvias arbete.

Drottning Silvia är engagerad i sjuksköterskeyrket. Hur märks det?

– På många sätt. När hon blev drottning och skulle anställa en stab av medarbetare valde hon många sjuksköterskor, eftersom det är en yrkesgrupp som hon litar på och som hon tycker kan hantera de flesta frågor och prata med alla sorters människor. Hon har dessutom instiftat ett internationellt pris för sjuksköterskor som bidrar med innovationer inom demenssjukvården, Queen Silvia Award. Slutligen måste man också nämna hennes stora utbildningsinsats. Från början var det bara undersköterskor som fick utbilda sig till Silviasystrar, men nu kan många andra yrkesgrupper inom vården göra det också. Silviahemmets utbildningar väcker stort intresse i många västländer, där allt fler uppnår hög ålder, och där fler därmed också drabbas av demenssjukdomar.

Varför ville du skriva en bok om drottning Silvia?

– Jag upptäckte att det inte fanns någon riktig bild av vad hon gör, utöver sina ceremoniella plikter. Ofta ser man henne bara i officiella sammanhang, med hatt och bukett, bredvid kungen, men hon är i själva verket enormt aktiv och använder sin roll för att påverka i viktiga, aktuella samhällsfrågor.

Du följde henne under ett år. Var det något som överraskade dig?

– Ja, att hon personligen målmedvetet styr sina tre organisationer, Childhood, Silviahemmet och Mentor. Slår man ihop dem är de som ett medelstort företag, med runt hundra anställda och många miljoner i omsättning. Jag trodde att hon var mer som en symbol för de här organisationerna, men ingenting görs om inte hon har godkänt det. Hon deltar i alla styrelsemöten och följer alla frågor och är med och bestämmer på detaljnivå.

Fick du själv uppleva det här engagemanget?

– Ja, jag hörde henne hålla ett fantastiskt tal till sjuksköterskor vid en konferens, där vårdföretag, sjuksköterskor och annan vårdpersonal var inbjudna. Hade jag varit sjuksköterska själv hade jag nog blivit djupt berörd, för hon talade väldigt innerligt och starkt om den betydelse som sjuksköterskor har och den tacksamhet som hon har känt i samband med att anhöriga till henne har varit sjuka. Efteråt pratade jag med flera personer, som alla vittnade om hur hon har lyft yrkets status under sin tid som drottning.

Publiceringsdatum: