Forskning
Den autistiska sjuksköterskan – finns hon?

I samband med att sjuksköterskan Åsa Hedlund utreddes för autism hade hon ett möte med en internationellt känd psykiater, som var mycket tydlig med att autister inte finns bland vårdpersonal, eftersom de varken är intresserade av människor eller har empati. Detta fick Åsa Hedlund att forska vidare i ämnet.
– När min utredning mynnade ut i att jag faktiskt fick en diagnos, och jag inte alls kände mig ointresserad av människor eller empatilös, kände jag att det var någonting som inte stämde, berättar hon.
När Åsa Hedlund, som är doktorand i vårdvetenskap vid Högskolan i Gävle, började söka efter forskning om autistiska sjuksköterskor fanns det ingen.
– Jag hittade också att det är ett missförstånd att autister skulle sakna empati. Snarare uttrycker de den på ett annat vis är icke-autister gör. Jag hittade också att det både finns svårigheter och styrkor med att ha autism och arbeta som sjuksköterska.
Svårigheter kan vara att man är känslig för vissa sinnesintryck eller uppfattas av kollegor som att man har dålig attityd för att man fungerar lite annorlunda socialt. Styrkor kan vara att man är bra på att fokusera, kan ha bra sifferminne och känsliga sinnen.
Vad var det viktigaste du kom fram till?
– Att autistiska sjuksköterskor existerar och kan vara väldigt bra sjuksköterskor, men att de behöver förutsättningar för att kunna vara det och dessa förutsättningar känner vi inte till, berättar Åsa Hedlund som publicerat resultaten i en vetenskaplig artikel om högfungerande autism hos sjuksköterskor i British Journal of Nursing.
Publiceringsdatum: