Krönika

Utveckling kräver insatser

Redan som barn kostar det på att utvecklas, att lära sig cykla brukar kosta både tårar och blod när vi ramlar. Träning ger färdighet och så bör det vara även i fortsättningen av livet. För varje gång vi lyckas övervinna svårigheter växer vi. För att klara grundskolan har alla elever rätt att få det stöd de behöver. Ändå går 17,5 procent av eleverna ut nian utan att vara behöriga till gymnasieskolan. Insatser behövs i form av speciallärare tidigt för att komma tillrätta med detta. Det är ingen lösning att sänka kraven för att komma in varken till gymnasiet eller senare till högskolan.

Utbildning kräver också insatser, både för dem som studerar och av dem som undervisar. Under hösten har jag vid flera tillfällen haft nöjet att möta studenter på masternivå som examinerats. Tufft, svårt, säger de, men är så belåtna när de lyckats. Mia, en kollega på min klinik, lyste av stolthet när hon häromdagen berättade att hennes D-uppsats var godkänd och att det inte var långt kvar nu till att specialistutbildningen inom äldrevård är klar. Det är en härlig känsla när kollegor växer, jag njuter av det.

Njöt gjorde jag även när min doktorand, Ulla Riis Madsen disputerade. Opponenten, professor Geertzen från Nederländerna tystnade plötsligt, tittade upp på auditoriet och frågade om de uppfattat vad som hänt. Detta hade aldrig hänt i Nederländerna sa han, men hon undervisar mig! Ja, det gjorde hon faktiskt! Det blev en mycket trevlig och underhållande tillställning där hennes insatser under fyra år som doktorand fick blomstra, härligt.

Det finns insatser från myndigheter som inte leder till utveckling. Jag tänker på åtstramningen av assistansersättningen. Först och främst, de som behöver assistans behöver det inte för att leva utan för att överleva. Det finns otaliga berättelser som förmedlas av media, den ena värre än den andra. Det är naturligtvis bra att regeringen vill motverka fusk och överutnyttjande för att få ner kostnaderna. Men som det nu är har det blivit horribelt. Det är för väl att det nu sker en översyn av LSS som skall vara klar i oktober 2018. Det är väldigt lång tid för dem som väntar. Jag hoppas att nödvändiga förändringar utgår från de faktiska, mänskliga behoven så att de personer som hamnat i en livssituation som gjort dem totalt beroende av andras hjälp kan få den hjälp de behöver, det är faktiskt en fråga om anständighet. Investera i dessa personer, Sverige ska vara ett jämlikt samhälle för alla medborgare.

Det är inte bara i Sverige som investeringar i form av bistånd minskar. Det finns tyvärr tecken på att världens investeringar i kvinnor och flickor minskar när det globala biståndet sjunker. Vi kan alla göra en lönsam investering för utveckling och vi kommer att få tillbaks mer än vi kan ana. Nu tänker jag på den stundande julen, de allra flesta av oss skulle bli glada för en julklapp där det står att någon skänkt pengar till Girl Child Education Fund som en julgåva. Då stödjer du som givare döttrar till sjuksköterskor som avlidit i framför allt aids. Det innebär att de får gå i skola, att investera i flickor innebär att de investerar i andra. Det är så vi får en utveckling! Läs mer här om hur du kan bidra på www.swenurse.se. Alla kan göra gott!

Hoppas du får en vilsam jul med dem du bryr dig om och glöm inte att investera i dig själv, då kommer du att må bra!


Om artikeln
Av Ami Hommel
Publicerad i Omvårdnadsmagasinet nr 6/17 sid 37

Publiceringsdatum:

Som medlem har du tillgång till tidningens fullständiga artiklar