Omvårdnadsmagasinet nr 5 / 2021

Omslag #5 2021

Ledare

Sjuksköterskeutbildningen är under granskning – igen!

Sjuksköterskestudenter måste få stöd och förutsättningar för att kunna utveckla ett ledarskap grundat i ett personcentrerat och evidensbaserat förhållningssätt, och där ständig utveckling och förbättring ingår i uppdraget. Det är en förutsättning för att säkerställa en säker vård. Att utbilda sig till sjuksköterska– en profession med legitimation – är ingen quick fix. Sjuksköterskeutbildningen ska inte heller behöva vara föremål för en ständig diskussion om huruvida utbildningen ska befinna sig på akademisk nivå eller inte. Det är idag en ickefråga.

Sjuksköterskeutbildningen är under granskning – igen!

Tema

Bli specialist

Specialistsjuksköterskor är en viktig tillgång inom vården – men bristen på yrkesgruppen är stor. Omvårdnadsmagasinet har träffat fem specialistsjuksköterskor som berättar varför de valde att vidareutbilda sig och hur det sedan blev.

Forskning

Mindfulness kan stimulera till mer fysisk aktivitet

Följsamheten till fysisk aktivitet på recept kan öka om de kombineras med mindfulnessövningar. Det visar distriktssköterskan Peter Nymberg i sin avhandling om preventivt arbete i primärvården.

Ämnet omvårdnad under lupp i ny studie

Genom att involvera yrkesverksamma sjuksköterskor och studenter vill forskare vid Göteborgs universitet tillföra nya perspektiv till den pedagogiska utvecklingen av omvårdnad som ämne.

God omvårdnad kan förstärka placeboeffekter

Placebo handlar inte om naiva patienter som får sockerpiller och inbillar sig att de mår bättre. Placebo handlar om konkreta, positiva fysiologiska effekter och kan initieras genom god omvårdnad, menar Emmie Argus och Camilla Hägerbäck, som i sin C-uppsats fördjupat sig i hur omvårdnad kan förstärka önskade placeboeffekter.

Porträtt

Läkaren som pluggar till sjuksköterska

Akutläkaren Katrin Hruska har valt att bygga på sin läkarexamen med sjuksköterskeutbildning. Ett val som fått en och annan att frågande höja på ögonbrynen.
– Sjuksköterskorna är positiva, men en del läkare är mer förundrade, säger hon.

Krönika

Strategiska mål för världens sjuksköterskor

Det är uppenbart att Covid-19 pandemin har förstärkt behovet av sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor, skriver föreningens ordförande Oili Dahl i sin krönika.

Strategiska mål för världens sjuksköterskor

Som medlem har du tillgång till tidningens fullständiga artiklar