Krönika

Sommaren vi kommer att minnas länge

Pandemin covid-19 ledde till en omställning av sjukvården och besöksförbud på såväl sjukhus som inom äldreomsorgen. Våren blev tuff för de allra flesta med hög arbetsbelastning, ändrade schema och arbetsplatser. På lärosätena skedde en snabb omställning till digital undervisning och många var i stort behov av en välbehövlig semester.

Pandemin covid-19 ledde till en omställning av sjukvården och besöksförbud på såväl sjukhus som inom äldreomsorgen. Våren blev tuff för de allra flesta med hög arbetsbelastning, ändrade schema och arbetsplatser. På lärosätena skedde en snabb omställning till digital undervisning och många var i stort behov av en välbehövlig semester.

Efter en extrem arbetsbelastning under våren fick många sjuksköterskor en avkortad sommarsemester. Trots det hoppas jag verkligen att ni har haft möjlighet till återhämtning under semestern som i år blev hemester eller i alla fall svemester för de allra flesta.

I juli öppnades en del semesterorter upp i länderna runt medelhavet. Snabbt var det stora rubriker där missnöjda svenskar uttalade sig om att de var besvikna, hotellet serverade ingen frukostbuffé och det var få rätter att beställa, det var helt enkelt inte som det brukade vara. Jag skakade på huvudet och undrade stilla – vad hade man förväntat sig? Inget är ju som det brukar när hela världen är hårt pressad av en pandemi.

Själv har jag hållit mig hemma och njutit av att umgås med familjen, barn och barnbarn och goda vänner. Det har blivit mycket dagsutflykter med vandring och paddling. Det bildades glädjande snabbt olika Facebookgrupper där vandringsleder, roliga lekplatser och smultronställen runt om i Sverige beskrevs så att andra kan hitta dit. Det mesta är till och med gratis. Jag och säkert många andra har upptäckt trevliga utflyktsmål i närheten och det är så kul att läsa på de olika Facebookgruppernas sidor där de allra flesta är vänliga och hjälpsamma och tipsar om bra saker.

Begränsningen av 50 personer har drabbat kulturen hårt. Det är många konserter och teaterföreställningar som tvingats ställa in. Trots det finns det många kreativa initiativ. I Lund öppnade miniatyrartisterna Anonymouse först Apoteket Cikaden och senare under sommaren en skivaffär.

Konstnärerna började i december 2016 att en natt slå upp en detaljtrogen musrestaurang på Bergsgatan i Malmö och har sedan gjort flera miniinstallationer och öppnat en nöjespark, en tygaffär och bensinstation. Fantastiska konstverk i miniatyr.

Denna sommar skrev konstnärerna på Instagram att de lämnat Malmö och begett sig till grannkommunen Lund. Apoteket Cikaden hade erbjudande på svansolja. De följde Folkhälsomyndighetens råd; och hälsade alla välkomna men påminde om minst en svanslängds avstånd och påminde om att tvätta händerna/ tassarna. Den påminnelsen behövs, i sommarvärmen har det allt för ofta rapporterats om överfulla badstränder där armlängds avstånd inte varit möjligt.

I Sverige har vi något unikt, allemansrätten som innebär att vi kan vistas fritt i skog och mark så länge vi inte stör eller skadar naturen. Vi ska vara rädda om allemansrätten, jag blir bekymrad när jag hör på radio och läser i media att nedskräpningen ökar på många platser. Låt oss hjälpa varandra att påminna oss om att plocka med skräpet.

Vi ska inte heller störa naturen. Länsstyrelsens naturbevakare slog larm om att fem gånger så många turister mot vad det brukar vara åkt Stekenjokkvägen. Det ledde till kaos på fjällen. Turisterna tänkte sig inte för utan tog selfies med renkalvar så de stackarna blev så stressade att de kom ifrån vajan och behövde avlivas. Andra renar skrämdes och hoppade ner i vattnet och drunknade när bilar körde över broar där renarna var. Vackra naturområden ska inte behöva stängas för att djur och natur behöver skyddas på grund av att människor är oförståndiga.

Låt oss hoppas att intresset för semester i vårt fina land finns kvar även kommande år med respekt för allemansrätten och varsamhet i naturen.

Ami Hommel

Ordförande, Svensk sjuksköterskeförening

Publiceringsdatum:

Som medlem har du tillgång till tidningens fullständiga artiklar