Krönika

Vi behöver glöden, men inte elden

Vintern har rasat ut och vi går mot sommar. Våren tycks nästan ha passerat utan att vi märkte det. Naturen beter sig märkligt, april har varit mycket varm, skogsbränder har redan startat och lite lagom i början av maj kom snö, hagel och minusgrader i Skåne, ja nästan över hela landet. Sena vitsippor blommar bredvid tidiga liljekonvaljer.

När det gäller miljön och klimatförändringar behöver vi lyssna på de unga. Tänk vilken fantastisk miljöaktivist Sverige har i Greta Thunberg som står upp trots att det finns vuxna som hånar henne. Hennes glöd och engagemang har spritt sig över hela världen. Bra jobbat Greta! Håll lågan brinnande!

Ändå finns det de som hävdar att det inte pågår någon klimatförändring. Den mest välkända kan liknas vid Pippi Långstrump. De båda har orangefärgat hår, håller sig inte till sanningen och har kappsäcken full med pengar.

Men jag förlitar mig mer på andra källor som tydligt visar en ökad risk för bränder i världen och en kraftig temperaturhöjning i Sverige. Vi behöver nu enligt vetenskapens värld bland annat plantera mer lövskog, då fuktig lövskog kan bromsa eld medan barrskog är torrare och därmed farligare när det blåser.

Kanske kan det bli aktuellt att vi i Sverige sätter upp samma stora varningsskyltar om brandrisk som i Australien. En solfjäder från grönt till rött, med en pil som visar hur stor risken är och som manar till försiktighet.

Kanske skulle vi ha liknande skyltar om fara också utanför sjukhus. Ja, inte om brandrisken, utan om risken för vårdskador för att det saknas sjuksköterskor. Jag skojar naturligtvis men jag är uppriktigt sagt mycket bekymrad över situationen där Sveriges Kommuner och Landsting säger att nio av tio sjuksköterskor finns kvar inom vården men ändå stängs dagligen vårdplatser.

Jag får inte ihop den ekvationen. Vi utbildar fler sjuksköterskor nu men lyckas inte behålla dem inom yrket. Den SKOP-undersökning som beskrivs i detta nummer visar att nästan hälften av dem som svarat på enkäten under senaste året har funderat på att sluta inom yrket. Inte bara byta arbetsplats utan faktiskt sluta! Det behöver vi alla hjälpas åt att ändra på. Vi behöver bli som en lövskog som bromsar upp elden som tagit fart där sjuksköterskor lämnar ett fantastiskt yrke trots att de egentligen älskar sitt arbete men känner att de inte orkar.

Jag har precis läst sjuksköterskan Susanna Hillboms böcker Ryggen fri och Häcken full, två vårdromaner om lojaliteter på jobbet, arbetsvillkor och så lite kärlek. De speglar vikten av det etiska perspektivet på styrning av vården som jag skrev om i förra numret. De allra flesta av oss sjuksköterskor brinner för att ge en god omvårdnad men vi behöver också få lite bränsle.

Svensk sjuksköterskeförening har under åren tagit fram mycket material som du kan använda som bränsle. Allt är gratis och finns på vår hemsida.

Nu närmast ser jag fram mot vår föreningsstämma i juni, där engagerade representanter från våra sektioner och enskilda medlemmar bestämmer hur föreningen ska styras framöver.

Jag hoppas att vi denna sommar slipper skogsbränder och att vi gemensamt kan vara som lövträd och försöka stödja våra kollegor så att glöden är kvar utan att det blir bränder på arbetsplatserna.

Ha en fin sommar!

Om artikeln

Av Ami Hommel

Publiceringsdatum:

Som medlem har du tillgång till tidningens fullständiga artiklar