Det kommer att ställas stora krav på oss sjuksköterskor att stå upp för säker vård och ta föreskriftens krav på ökad kontroll av läkemedelshantering på allvar och inte delegera läkemedel om inte alla krav på delegering är uppfyllda.
Klicka här för att läsa ledaren nr 3 / 2017
Låg sjuksköterskebemanning på akutsjukhus hotar patientsäkerheten och sätter liv på spel. Det visar sjuksköterskan och forskaren Jane Ball som nyligen lade fram avhandlingen ”Nurse staffing, care left undone and patient mortality in acute hospitals” vid Karolinska institutet.
Det är inte bara överlevande som drabbas hårt vid naturkatastrofer. Även sjukvårdspersonal är en utsatt grupp. Många mår psykiskt dåligt efteråt, visar en ny avhandling. De känner sig ensamma och besvikna.
Om patienter och anhöriga blir mer delaktiga i vården är det möjligt att förebygga vårdskador vid omvårdnad. Det menar Åsa Andersson i sin licentiatavhandling, ”Vårdskador vid omvårdnad, en studie av patienters, anhörigas och vårdgivares anmälningar”, som hon lagt fram vid Karolinska Institutet i Stockholm.
Många sjuksköterskestudenter upplever en diskrepans mellan vad de lärt sig i utbildningen och hur de förväntas utföra praktiska arbetsuppgifter när de kommer ut i vården. Det konstaterar forskaren Mona Ewertsson som studerat sjuksköterskors lärande av praktiska färdigheter.
Det behövs riktlinjer för att ta hand om barn med autism i högteknologiska vårdmiljöer som anestesi och röntgen. Det konstaterar Ingalill Gimbler Berglund i sin avhandling.
Hon är barnet som rymde från sin egen operation. Hon var så rädd. Rädd för sprutor och för att dö. Idag är Gunilla Lööf anestesisjuksköterska vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Men hon är också grundaren av Narkoswebben som förbereder barn och föräldrar inför sjukhusbesök och operation.
Distriktssköterskorna Liselott Österman och Ingrid Eriksson träffade många äldre som inte hade en självklar plats i vården. De var inte direkt sjuka, men behövde stöd och kraft i en svår livssituation.
Svensk sjuksköterskeforskning har gjort ett sprintlopp i den akademiska världen. På drygt 30 år har 1 400 sjuksköterskor lagt fram doktorsavhandlingar och 90 av dem är i dag professorer.
Personcentrerad vård är ordet på allas läppar. Men fortfarande saknar många sjuksköterskor kunskap om vad den egentligen innebär. Lagom till Almedalsveckan i juli lanserar därför Centrum för personcentrerad vård i Göteborg (GPCC) ett spel (som går att laddas ner som en app) om personcentrerad vård.
Svensk sjuksköterskeförening har gett ut en ny kompetensbeskrivning för legitimerad sjuksköterska. Den beskriver sjuksköterskans självständiga ansvar för omvårdnad och utgår från de sex kärnkompetenserna för en god och säker vård.
Hur svårt kan det vara för våra politiker och tjänstemän att lyssna på dem som finns inom hälso- och sjukvården? Jag tror att de kanske har lättare att lyssna på det som är positivt så om vi ger dem massor av goda exempel där vi som sjuksköterskor visar att vi tar ansvar för omvårdnaden så kan vi förhoppningsvis få till en förändring.