Krönika

Ekvationen går inte ihop

Nu är det snart sommar och semester, något som många av oss längtar till varje år. Men jag måste säga att i år, med alla de oroväckande larmrapporterna om brist på sjuksköterskor inom hälso- och sjukvård och social omsorg, känns det oroligt i magen.

Det är naturligtvis inte problem överallt, jag har fått flera signaler om att det finns arbetsplatser där sjuksköterskorna står i kö för att arbeta och där bemanningen inför sommaren redan är ordnad. Men hur ska det bli för personal, patienter och boende där det inte är fullt bemannat?

Det är märkligt att vi dagligen förra sommaren läste om stängda vårdplatser och akutmottagningar men ändå fick vi hela tiden höra att patientsäkerheten inte är hotad. Jag får inte ihop den ekvationen och jag är övertygad om att flera av er håller med mig.

Varför lyssnar inte våra politiker på vad vi sjuksköterskor framför för att vi ska orka arbeta? Det är verkligen hög tid att det sker en förbättring av sjuksköterskornas arbetssituation. Jag är övertygad om att Magnetmodellen kan bidra till detta. Har du inte läst den så ladda ner den från www.swenurse.se eller beställ ett antal exemplar till din arbetsplats.

Magnetmodellen lyfter fram hur viktigt det är att ha en vårdfilosofi och då är kärnkompetensen personcentrerad vård ett mycket bra val. Det är dessutom en filosofi som nu börjar genomsyra många verksamheter. Även det livslånga lärandet är viktigt och lyfts fram i modellen, och att det måste finnas sjuksköterskor som lyfter omvårdnad på alla ledningsnivåer. Tyvärr har det sedan new public management introducerades försvunnit många av dessa grundläggande värden.

Magnetmodellen tar också upp hur viktigt det är med en rimlig arbetssituation, i linje med Linda H Aikens stora studie som bland annat visar ett tydligt samband mellan ökad dödlighet och hög arbetsbelastning hos sjuksköterskorna.

Tyvärr har jag träffat på personer på hög ledningsnivå som säger att man inte behöver bry sig, för studierna är gjorda i anglosaxiska länder. Vederbörande måste ha missat att Sverige deltog i studierna.

Om du inte redan har läst om magnetmodellen, så gör det nu och fundera på hur den skulle kunna införas på din enhet. På sjuksköterskedagarna i november kommer två sjuksköterskor från USA att berätta om hur det är att arbeta på ett Magnetsjukhus, jag hoppas många av er kommer och lyssnar och låter er inspireras.

Tänk om Astrid Lindgren hade levt. Jag är övertygad om att hon hade piggat upp oss med en läsvärd saga om dagens hälso- och sjukvård. Astrid följde inte alltid rådande normer. Hennes skildring av exempelvis den bångstyriga Pippi avvek drastiskt från vad som ansågs vara lämpligt uppförande för en flicka i Pippis ålder. Dessutom vågade Astrid utmana den socialdemokratiska marginalskattepolitiken, signerad finansminister Gunnar Sträng. Många minns nog Pomperipossa i Monismanien.

Sjuksköterskor är som bröderna Lejonhjärta: vi kämpar för det goda men kanske borde vi alla våga vara lite mer lika Pippi och våga säga ifrån för att få möjligheterna att ge god omvårdnad. Däremot ska vi inte börja dela ut krumelurpiller, även om många verkar vilja ta till det knepet. Ett litet piller, så är ni specialistsjuksköterskor i ett nafs. Nej, riktigt så går det inte till. Det måste skapas förutsättningar för att sjuksköterskor ska specialistutbilda sig. Det finns inga genvägar.

Visst är det härligt att tänka på sommar och semester? Första dagen på semestern är nästan den bästa, tycker jag. Man har några veckor framför sig utan att klockan styr. Jag önskar er alla en avkopplande och härlig semester, något vi alla behöver för att orka med. Var rädda om er!


Om artikeln
Av Ami Hommel
Publicerad i Omvårdnadsmagasinet nr 3 2016 sid 45

Publiceringsdatum:

Som medlem har du tillgång till tidningens fullständiga artiklar