Nu vill jag ha vaccin, vaccin, vaccin meddetsamma

Pandemin fortsätter. En tredje våg har rullat i gång i delar av Sverige. På internationella kvinnodagen den 8 mars, skrev Sydsvenskan om hur jämställdheten har backat i världen till följd av pandemin.

Våldet mot kvinnor ökar, kvinnor mister sina arbeten, de blir fattigare och dör oftare av graviditet och barnafödande. Åsa Regner, vice chef på FN:s enhet för kvinnors rättigheter säger i Sydsvenskan att jämställdheten gått tillbaka på nästan alla mätbara sätt. Ju mer jämställt ett land var före pandemin, desto mindre tycks kvinnor ha påverkats. Sverige har klarat sig bra, vilket enligt Sydsvenskan kan bero på att många svenska kvinnor arbetar inom vård och omsorg. Där har ju efterfrågan på arbetskraft inte minskat.

Det senaste året har det skrivits spaltkilometer om covid-19 och vaccinering. Från början handlade det om jakten på att utveckla ett verksamt vaccin. Nu handlar det om att vaccin inte kommer till landet som förväntat, men också om att vaccin har gått på export från Europa och att Europa inte har tilldelats den mängd som vi har beställt och faktiskt lovats.
Vaccinmotståndarna är också högljudda, det finns till och med politiker i andra länder som förnekar att covid-19 finns. Det är tragiskt. Alla vi som arbetar på lärosäten, inom äldrevården och i svensk hälso-och sjukvård, har påverkats av och/eller blivit involverade i covid-19-vården. Vi vet att viruset kan vara riktigt farligt. Skepsis mot vaccin ska ställas mot risken att bli allvarligt sjuk.

I Sverige erbjuds, inom barnhälsovården och elevhälsan, vaccin mot elva sjukdomar: rotavirusinfektion, difteri, stelkramp, kikhosta, polio, infektioner orsakade av Haemophilus influenzae typ b, allvarlig sjukdom orsakad av pneumokocker, mässling, påssjuka, röda hund och humant papillomvirus. Det är fantastiskt skönt att våra barn inte behöver insjukna och i värsta fall dö i någon av dessa sjukdomar.

Jag har sedan början av februari deltagit i massvaccineringen på Skånes universitetssjukhus. Det är en fantastiskt skön känsla när jag ser hur de som jag precis har vaccinerat får ett lättat ansiktsuttryck. Ofta är det de som arbetat närmast de riktigt svårt sjuka patienterna som det syns tydligast på.
Det är även förvånansvärt många kollegor som är rädda för att bli stuckna. Då är det skönt när de efter sticket säger att det kändes ju knappt. En välfungerande taktik att hela tiden prata med dem, precis som de förmodligen själva gör när de har stickrädda patienter.

Vi är många som längtar till post-corona så att vi kan träffas fysiskt igen och kanske också resa. För att det ska bli möjligt måste smittsprid-ningen minskas och vaccination mot covid-19 är den mest kraftfulla åtgärden. Fortsätt hålla i, hålla ut och hålla avstånd!
Minns ni Tore Skogmans låt ”Nu vill jag ha medicin, medicin, medicin med detsamma? Jag nynnar gärna med lite omformulerad text:
Nu vill jag ha vaccin, vaccin, vaccin meddet-samma
Jag vill va frisk så jag kan krama vem jag vill
Nu vill jag ha vaccin, vaccin, vaccin meddetsamma
Jag vill va frisk, covid-19 gör ingen människa glad

Ami Hommel
Ordförande,
Svensk sjuksköterskeförening

Krönika nr 2 2021

Publiceringsdatum:

Som medlem har du tillgång till tidningens fullständiga artiklar