Krönika

Det är dags att blicka framåt!

År 2020 kommer att vara ett år som ingen glömmer. Många kallar det för ett förlorat år, ett hemskt år eller till och med ett förfärligt år – annus horribilis som det heter på latin. Nyhetsmagasinet Times kallade 2020 för ”The worst year ever” och det kvalificerar det sig naturligtvis för med tanke på covid-19 som orsakat att omkring 2 miljoner människor har avlidit runt om i världen. I Australien och i Kalifornien härjade stora skogsbränder, polarisarna smälter och orkaner har härjat, de flesta av oss förstår att det beror på klimatförändringar.

Jag blev glad när jag läste ett reportage där ungdomar som drabbats av narkolepsi efter vaccinering med Pandemrix mot svininfluensan uttalade att: ”självklart ska man vaccinera sig mot covid-19”. Ja, det behövs om vi ska lyckas få bukt med denna förfärliga pandemi. I dag är drygt 70 procent nu positiva till att vaccinera sig. Det bådar gott samtidigt som WHO höjer ett varnande finger, det är risk för att coronaviruset kommer att stanna kvar och utvecklas till endemi.

Men 2020 visade oss också att det är lätt att förändra världen. Idéer som tidigare ansågs otänkbara realiserades snabbt. Att Zoom och Teams skulle utvecklas så snabbt som det gjorde var det nog inte många av oss som hade trott. Pandemin har visat på både maktlöshet och handlingskraft. Många privatpersoner och föreningar har ställt upp och hjälpt dem som var i riskzonen. Jag tror att vi kommer att resa, arbeta och umgås på nya sätt. Många korta möten kan med fördel vara digitala men möten som kräver djupa diskussioner tycker jag är svårt och där är fysiska möten att föredra. Förmodligen kommer våra privata resor och vårt sätt att umgås med vänner att ändras. Aldrig förr har det luktat grillad korv, kaffe och varm choklad så mycket som det gör nu när jag är ute i skogen eller går i byn jag bor. Det spelar ingen roll om det är kallt och regnar, kalas kan firas utomhus. Det hörs ofta glada skratt i kvarteret där jag bor.

WHO anser att det är det är hög tid för alla regeringar, myndigheter och ledare att erkänna sjuksköterskans avgörande roll i arbetet för en god hälsa för befolkningen.

För oss som arbetar inom vården har det varit ett mycket tufft år. Men det finns glädjande nyheter. Författaren Louise Boje af Gennäs kontaktade Svensk sjuksköterskeförening och ville satsa på sjuksköterskorna. Hon har både skänkt sina intäkter från sin inspelning av ”I’d like you for Christmas” och samlat in cirka en halv miljon till Örensgårdsfonden för att göra det möjligt till rekreation för alla sjuksköterskor som arbetat med covid-19-patienter. Jag hoppas att många av er söker bidrag för välbehövlig rekreation.

Vi kan också glädjas över att WHO har utsett 2021 till all vårdpersonals år. Det behöver även uppmärksammas av beslutsfattare och politiker. WHO anser att det är det är hög tid för alla regeringar, myndigheter och ledare att erkänna sjuksköterskans avgörande roll i arbetet för en god hälsa för befolkningen. Det är inte minst uppenbart under den pågående covid-19-pandemin. Under hösten 2020 kom en rapport från Coronakommissionen som pekade på att det bör finnas sjuksköterskor på varje särskilt boende dygnet runt under veckans alla dagar för att kunna sätta in medicinska insatser och handleda och stödja personalen.

2020 går till historien som året då vi förväntades komma till arbetet om vi var negativa och luktade sprit … Låt oss se fram mot 2021 som ett år där sjuksköterskornas kompetens uppmärksammades och ansågs livsviktig, för det är den. Håll i och ut och håll avstånd!

Ami Hommel

Ordförande, Svensk sjuksköterskeförening

Publiceringsdatum:

Som medlem har du tillgång till tidningens fullständiga artiklar