Nominerade

Valberedningens förslag till val:

Vice ordförande 4 år - Lilas Ali

Styrelseledamot 4 år - Elisabeth Carlson (omval)
Styrelseledamot 4 år - Martina Lundmark (omval)
Styrelseledamot 4 år - Lena Marmstål Hammar (val)
Styrelseledamot 4 år - Marita Dalvindt (val)

Revisor 4 år - Janeth Leksell (omval)
Revisor 4 år - Karin Bölenius (val)
Revisorssuppleant 4 år - Maria Svedbo Engström (val)
Revisorssuppleant 4 år - Karolina Härle (val)

 

Nominerad av Psykiatriska Riksföreningen, Distriktssköterskeföreningen i Sverige och Irma Lindström Kjellberg
Vice ordförande 4 år och Styrelseledamot 4 år

Porträtt Lilas Ali

Lilas Ali

Valberedningens förslag:
Vice ordförande 4 år

Docent i vårdvetenskap vid Göteborgs universitet och översjuksköterska på Psykiatri Affektiva, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Jag har en kombinationstjänst mellan akademin där jag arbetar med sjuksköterskeutbildningen på grund- och avancerad nivå och kliniken där jag forskar om ehälsa och personcentrerad vård. Jag är också ordförande för Sjuksköterskornas etiska råd, sakkunnig i Statens medicinsk-etiska råd (SMER) och ledamot i styrelsen för
Svensk sjuksköterskeförening.

Viktigaste frågan för föreningen att driva under kommande verksamhetsperiod?

Jag anser att vi ska arbeta för att öka kunskapen om sjuksköterskors betydelse inom hälso- och sjukvården och samhället i övrigt. Föreningen behöver kraftfullt driva professionsfrågor på alla nivåer och ta plats på varje arena där vår röst hör hemma. Vi ska leda utvecklingen av vår profession med hög kvalitet, förankrad värdegrund och tydligt fokus på utbildning och forskning. Vår närvaro ska märkas i praktiken, varje dag, både nationellt och internationellt.

Nominerad av Distriktssköterskeföreningen i Sverige och
Svensk Förening för Sjuksköterskor inom Kärlkirurgisk Omvårdnad
Styrelseledamot - omval 4 år

Foto av Josefin Bäckström

Elisabeth Carlson

Valberedningens förslag:
Styrelseledamot 4 år (omval)

Jag är legitimerad sjuksköterska med 15 års erfarenhet inom akutsjukvård och kirurgisk vård. Jag disputerade 2010 med en avhandling om förutsättningar för sjuksköterskors handledande funktion, Idag är jag professor i vårdvetenskap vid Malmö universitet. Under snart 25 år har jag undervisat och forskat främst om handledning och verksamhetsförlagd utbildning och interprofessionellt lärande. Jag är styrelseledamot i Svensk sjuksköterskeförening sedan 2021 och är stolt över att bli nominerad igen.

Viktigaste frågan för föreningen att driva under kommande verksamhetsperiod?

Globalt saknas 4 miljoner sjuksköterskor vilket gör professionsfrågor centrala både nationellt och globalt. Sjuksköterskors ledarskap från den patientnära vården till högsta beslutande organ behöver stärkas. Det gör också att det livslånga lärande och kompetensutveckling är en viktig fråga inte minst handledarkompetens. Den avancerade specialistsjuksköterskans funktion och betydelse i hälso- och sjukvården behöver fortsatt utvecklas och föreningen behöver även fokusera sjuksköterskors hälsopromotiva arbete.

Nominerad av Distriktssköterskeföreningen i Sverige, Matilda Almgren, Marita Dalvindt, Matilda Magnusson/David Sparv
Styrelseledamot - omval 4 år

Porträtt Ramona Schenell

Martina Lundmark

Valberedningens förslag:
Styrelseledamot 4 år (omval)

Sedan 2022 arbetar jag som chefsjuksköterska på Lasarettet i Ystad i en förvaltningsövergripande tjänst med fokus på frågor inom omvårdnad, kvalité och patientsäkerhet. Innan dess arbetade jag 14 år som specialistsjuksköterska inom intensivvård.
Jag disputerade 2019 och har därefter fortsatt att forska. Utbildning, kompetensutveckling samt införandet av Magnetmodellen är områden som engagerar mig liksom möjligheten att ha en nära klinisk förankring. Jag blev invald i Svensk sjuksköterskeförenings styrelse 2024.

Viktigaste frågan av föreningen att driva under kommande verksamhetsperiod?

Jag tror det är viktigt att stärka omvårdnadens roll i hälso- och sjukvården, från det enskilda teamet genom ett tydligt ledarskap och autonomi inom omvårdnad till det större perspektivet genom organisations- och ledningsstrukturer.
Andra viktiga områden är utbildning och kompetensutveckling för sjuksköterskor samt möjlighet att bedriva forskning som kan vidareutveckla vårt kunskaps- och ansvarsområde. Detta för att säkerställa en hög omvårdnadskvalitet samt en patientsäker vård.

Nominerad av Riksföreningen för Sjuksköterskor inom Äldre- och Demensvård
Styrelseledamot - val 4 år

Porträtt Lena Marmstål Hammar

Lena Marmstål Hammar

Valberedningens förslag:
Styrelseledamot 4 år (val)

Jag är sjuksköterska sedan dryga 20 år och disputerade 2011 på en avhandling om vårdarsång inom vård av personer med demenssjukdom. Idag är jag professor vid Mälardalens Universitet där jag driver forskning och utbildning, främst med fokus på den äldre människan, personer med kognitiv sjukdom/demenssjukdom, deras anhöriga och professionella vårdare, samt hur personcentrerad vård kan stärkas och omsättas inom vård av äldre.

Viktigaste frågan för föreningen att driva under kommande verksamhetsperiod?

Vi behöver arbeta för att synliggöra och konkretisera sjuksköterskeprofessionen i vård- och samhällsdebatten genom att tydliggöra vikten av omvårdnadsexpertis för en säker och god vård. För att nå fram, behöver vi bland annat arbeta för fler sjuksköterskor i ledande positioner och i och med det också för tydligare karriärvägar inom hälso- och sjukvården. Dessutom behöver vi arbeta för fler disputerade sjuksköterskor för att hålla hög kvalitet i utbildningar och driva omvårdnadsforskningen framåt. Detta är speciellt viktigt i tider där demokratier, utsatta grupper och humana rättigheter är hotade runt om i världen.

Nominerad av Anna Forsberg, Louise Mattsson och Emma Eriksson
Styrelseledamot - val 4 år

Porträtt Marita Dalvindt

Marita Dalvindt

Valberedningens förslag:
Styrelseledamot 4 år (val)

Jag är sjuksköterska, specialiserad inom hjärtsjukvård och verksam på thorax & kärl i Lund. Hösten 2024 disputerade jag med en avhandling om hjärttransplanterade personers symtombörda. Sedan min disputation har jag fått en tjänst där jag forskar 50% och arbetar i klinik 50%. Det möjliggör för mig att integrera klinik och akademi och arbeta för att höja kompetensen i patientnära arbete. Min drivkraft ligger i att verka för en sjukvård som välkomnar och underlättar för de som söker vård.

Viktigaste frågan för föreningen att driva under kommande verksamhetsperiod?

Hög omvårdnadskompetens nära de som söker och får vård måste främjas. Detta kan ske genom satsningar på utbildning såsom avancerad specialistsjuksköterskor och fler disputerade sjuksköterskor med förenade anställningar samt att ytterligare verka för en personcentrerad vård, för att ge värdeskapande och relevant vård och behandling. Jag anser också att en hög etisk medvetenhet behöver säkerställas i de beslut som tas gällande svensk hälso- och sjukvård, här tror jag att Svensk sjuksköterskeförening har en viktig röst.

 

Porträtt av Janeth Leksell

Janeth Leksell

Valberedningens förslag:
Revisor 4 år (omval)

Sjuksköterska och docent vid Uppsala universitet, med särskilt forskningsfokus på diabetesvård. Janeth är även verksam inom specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning mot diabetesvård. Revisor i Svenska sjuksköterskeförening sedan 10 år.

 

Porträtt Karin Bölenius

Karin Bölenius

Valberedningens förslag:
Revisor 4 år (val)

Docent, universitetslektor med klinisk anställning som professionsutvecklare för sjuksköterskor. Arbetar med forskning och undervisning vid Umeå universitet med ansvar för utveckling och utvärdering av introduktionsår för nyanställda sjuksköterskor vid region Västerbotten. Pågående forskning med kvantitativ och kvalitativ ansats inom arbetsmiljö, professionsutveckling och praktiskt färdighetslärande med betydelse för säker vård. Erfarenhet av att granska verksamheter och budgetar i sitt arbete som ledamot i programråd på universitetet och vid Svenska sjuksköterskeföreningen.

 

Porträtt Maria Svedbo Engtsröm

Maria Svedbo Engström

Valberedningens förslag:
Revisorssuppleant 4 år (val)

Disputerad sjuksköterska som arbetar som universitetslektor vid Högskolan Dalarna. Ordförande i styrelsen för Nationell klinisk slutexamination för sjuksköterskeexamen (NKSE). Marias forskning fokuserar på patienters perspektiv av diabetesvård.

 

Porträtt Karolina Härle

Karolina Härle

Valberedningens förslag:
Revisorssuppleant 4 år (val)

Avancerad specialistsjuksköterska i kirurgisk vård och medicine doktor. Arbetar som avancerad specialistsjuksköterska på kirurgiska kliniken i Linköping och som kursansvarig på masterprogrammet för avancerad specialistsjuksköterska vid Linköpings universitet. Pågående forskning med inriktning mot kirurgisk vård där patienten är i fokus.

 

 

Övriga nominerade:

 

Nominerad av Distriktssköterskeföreningen i Sverige
Styrelseledamot – val 4 år

Oili Dahl

Peter Nymberg

Jag är sjuksköterska sedan 26 år, distriktssköterska 2012, disputerad 2021 . Jag har arbetat inom flera olika specialiteter, både slutenvård och öppenvård. Sedan 2022 en delad tjänst 50/50 mellan klinisk forskning och klinisk tjänstgöring. Mitt forskningsfokus är levnadsvanors koppling till fysisk och psykisk sjukdom. Jag har ett intresse för utbildning och ledarskap ,tidigare både varit fackligt engagerad och enhetschef.

Viktigaste frågan för föreningen att driva under kommande verksamhetsperiod?

Stärka professionen i stort genom utökade karriärvägar, men även genom att vara en tydlig röst och drivande kraft, i den hårdnande samhällsdebatten, för ett mer tolerant samhälle och en vård baserad på en stabil etisk grund. Ytterligare viktig fråga är att fortsätta lyfta professionens oumbärliga samhällsbärande arbete, så att politiker och beslutsfattare på ett grundläggande plan förstår vikten av lyssna in professionens röst.

Senast publicerad:

Som medlem tar du del av alla våra förmåner.