Svensk sjuksköterskeförenings ordförande, Oili Dahl

Sjuksköterskors viktiga roll i klimatarbetet

Januari 2025 blev den varmaste januarimånaden som någonsin uppmätts globalt, vilket understryker klimatförändringarnas växande hot. För hälso- och sjukvården innebär detta nya utmaningar – från ökade temperaturer och luftföroreningar till vattenbrist och förändrade sjukdomsmönster. Sjuksköterskor har en viktig roll i att både minska vårdens klimatpåverkan och förbereda befolkningen på klimatförändringarnas konsekvenser. Hur kan vi i vården arbeta mer klimatsmart och bidra till en hållbar framtid?

Ett nytt dystert rekord har nåtts. Januari 2025 det blev den varmaste januarimånaden som någonsin uppmätts globalt. Förändringarna i klimatet är en av de största framtida utmaningarna för hälso- och sjukvården. Ökade temperaturer, luftföroreningar, färskvattenanvändning, migration, förlust av biologisk mångfald och markförstöring innebär stora risker för befolkningens hälsa. Klimatförändringar utgör det enskilt största hotet mot den globala utvecklingen och påverkar människors hälsa.

Klimatfrågan ställer krav på åtgärder som både bidrar till att minska klimatförändringarna och som förbereder befolkningen på klimatförändringarnas konsekvenser. Att minska klimatförändringar är en viktig fråga för var och en, såväl privat som i professionen. Inte minst tänker jag på er som nu studerar till sjuksköterska där klimatfrågan och planetär hälsa är betydelsefullt för all framtid.

Det förebyggande hälsoarbetet går ofta hand i hand med klimatarbetet. Genom att främja hälsosamma livsstilar kan sjuksköterskor bidra till att minska klimatpåverkan. Att diskutera levnadsvanor med patienter innebär att vi samtidigt gör något bra för klimatet. I vårt arbete som sjuksköterskor behöver vi analysera hur hälsa är kopplat till klimat och personers biologi, resurser, livsstil och miljö och ha med oss detta i patientmötet. Att motivera till fysisk aktivitet genom att skippa bilen och istället gå eller cykla, eller att äta mer nyttig mat, är exempel på detta.

Det finns flera goda exempel på arbete i olika vårdverksamheter för att minska förbrukning av engångsmaterial, fasa ut plastmaterial, avstå från onödiga behandlingar och provtagningar, reducera matsvinn samt minska onödig förskrivning av läkemedel. Det är bra, men räcker inte. På nationell nivå görs det alltför få systematiska åtgärder i hälso- och sjukvården för att minska utsläppen av egna växthusgaser. Har du exempel på klimatsmarta förändringar som gjorts på din arbetsplats får du gärna dela med dig till Svensk sjuksköterskeförening så de kan spridas vidare.

Istället för att känna klimatångest så kan vi sjuksköterskor lyfta klimatfrågor på arbetsplatsen och arbeta för att integrera hållbarhetsåtgärder i vården. Hur är det på din arbetsplats? Diskuterar ni frågor om klimat och vad ni tillsammans kan göra för att förbättra levnadsvanor och minska sjukvårdens klimatutsläpp? Du kan ta hjälp av broschyren "Klimatsmart hälso- och sjukvård - Tips för dig som är sjuksköterska Länk till annan webbplats." från Svensk sjuksköterskeförening. Det kan vara bra start för gemensamma diskussioner. Vi vill stödja dig som sjuksköterska och student i frågor om klimat. Du har en viktig röst i klimatdebatten – på arbetsplatsen och i samhället.

Publiceringsdatum:

Fler artiklar

Fler artiklar