Sektioner och nätverk - ett kunskapsnav för Svensk sjuksköterskeförening

Våra drygt 50 sektioner och nätverk är alla viktiga kunskapsnav som berikar Svensk sjuksköterskeförening. Tillsammans har vi kraften, kunskapen och mandatet att förändra!

Det är med stor glädje som jag konstaterar att flera sektioner och nätverk inom Svensk sjuksköterskeförening firar jubileum i år eller i nästa år. Detta innebär att respektive förening under många decennier har ansvarat för och påverkat specialistområdets utveckling för professionens och patienternas bästa. Samtidigt har flera nya nätverk bildats under det senaste året med områden som är viktiga för hälso- och sjukvården, ingen nämnd och ingen glömd.

Våra drygt 50 sektioner och nätverk är alla viktiga kunskapsnav som berikar Svensk sjuksköterskeförening. Tillsammans bidrar vi till kunskapsunderlag, exempelvis nationella vårdprogram, så att vården blir mer evidensbaserad och personcenterad. Tillsammans skriver vi kompetensbeskrivningar, driver påverkansarbete och leder implementering av nya arbetssätt. Tillsammans medverkar vi som experter i nationella utredningar och utvecklar morgondagens hälso- och sjukvård. Tillsammans är vi starka.

Ett viktigt forum för strategiska frågor, kunskapsutbyte och gemenskap mellan sektioner, nätverk och Svensk sjuksköterskeförening är det årliga Ordföranderådet i september. Trots att vi representerar så många specialistområden och kompetensområden i hela landet så var det tydligt att många frågor är gemensamma:

Förutsättningar för att kunna ge en god och säker vård
Ge mandat för sjuksköterskor att vara ledare i alla ledningsnivåer i beslut som gäller omvårdnad i hälso- och sjukvård. Möjligheter att gå en specialistutbildning och därefter få en skyddad yrkestitel. Betydelsen av att behålla erfarna sjuksköterskor för en god patientsäkerhet och arbetssituation för hela teamet. Proaktivt arbete mot hot och våld i alla vårdformer.

Professionsutveckling och kompetens
Utveckla och stärka professionsidentiteten för sjuksköterskor. Stärka specialistsjuksköterskans roll i patientens vårdprocess. Möjligheter till kontinuerlig fortbildning och karriärvägar i det patientnära arbetet. Aktiviteter och strukturer för att implementera resultat av omvårdnadsforskning.

Samhälle, patienter och närstående
Sjuksköterskor måste få förutsättningar för att kunna bidra till ett värdigt liv och få tid för omvårdnad. Förbättrad kunskap om och förmåga till egenvård, möjlighet för sjuksköterskor att bidra till primärprevention och förbättrad elevhälsa. Ökad delaktighet och medskapande för patienter, inte minst de med långvariga sjukdomar.

Så hur går vi vidare? Det finns ett pågående arbete med föreningens verksamhetsplan 2025–2026 som visar riktingnen för kommande åren. Men för att få ytterligare gehör, inte minst på nationell nivå bland beslutsfattare, behöver vi bli fler medlemmar.

Värva en kollega som medlem i Svensk sjuksköterskeförening och gärna till någon av våra sektioner och nätverk: tillsammans har vi kraften, kunskapen och mandatet att förändra!

Publiceringsdatum:

Fler artiklar

Fler artiklar