Omvårdnadens fackspråk
Svensk sjuksköterskeförening har under flera år arbetat för att det nationella fackspråket inom vård och omsorg också ska innehålla omvårdnadsterminologi. Som ett led i detta har föreningen deltagit i ett terminologiprojekt på Socialstyrelsen för att ta fram en modell för att strukturera fritext så att den kan göras tillgänglig som ett kunskapsstöd digitalt.
- Omvårdnad i vårdprogram
Projektets genomfördes 2015 med syfte att visa hur delar av det nationella fackspråket och terminologin ICNP kunde användas för att strukturera fritext i det Nationella vårdprogrammet för bröstcancer och göra den tillgänglig som ett kunskapsstöd digitalt. Föreningen i samverkan med dåvarande Sektionen för omvårdnadsinformatik och Sjuksköterskor i cancervård, deltog genom att strukturera omvårdnadskapitlet i vårdprogrammet med stöd av Nationell informationsstruktur och terminologin ICNP. Erfarenheten var att ICNP fungerade väl, ICNP:s koder för åtgärder och omvårdnadsdiagnoser visade mycket god samstämmighet med vårdprogrammets omvårdnadsinnehåll. Rapport https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/klassifikationer-och-koder/2016-1-2-bilaga-strukturering-av-fritext.pdf Länk till annan webbplats.
Detta visar på möjligheten, och som konsekvens av det den potentiella nyttan, med att använda strukturerade termer för beskrivning av omvårdnad i olika vårdprogram. Det kan även appliceras till andra sammanhang, exempelvis formuleringar i olika kvalitetsregister, bedömningsinstrument, vård- och omvårdnadsplaner.
- ICNP som del av Snomed CT
Sedan 2021 finns ICNP som en del av Snomed CT, som Socialstyrelsen tillhandahåller till landets alla vårdgivare. ICNP finns som ett identifierbart referens-set i Snomed CT: Språkurval ICNP svenska. ICNP stödjer arbete enligt omvårdnadsprocessen och omfattar sammanlagt drygt 2000 termer för strukturerad beskrivning av hälsotillstånd ( d v s omvårdnadsdiagnos/mål/ resultat av omvårdnad) och åtgärder (ordinationer av omvårdnad/genomförda åtgärder).
Föreningen och Socialstyrelsen har en överenskommelse om samverkan där föreningen har ansvar för kvalitet och innehåll gällande ICNP, medan Socialstyrelsen har ansvar för förvaltning och distribution inom ramen för Snomed CT. Den nationella ansvarsfördelningen återspeglar den internationella samverkan mellan sjuksköterskornas världsorganisation International Council of Nurses (ICN) och Snomed International, där Sverige var ett av medlemsländerna redan vid starten 2007.
I föreningen finns en expertgrupp etablerad med operativt ansvar i den nationella samverkan med Socialstyrelsen. Nya termer och översättningar publiceras två gånger årligen vid Socialstyrelsens releaser i maj och i november.
Om du har en fråga eller förslag avseende ICNP och dess innehåll som inte rör den svenska översättningen kan du mejla till kontakt@icnp.se
Om du har en fråga eller förslag avseende översättning av ICNP i Snomed CT eller generellt om Snomed CT kan du mejla till ehalsa@socialstyrelsen.se
För ytterligare information se webbplatsen www.icnp.se Länk till annan webbplats. , Svensk förening för omvårdnadsinformatik (SFOI), och Socialstyrelsen.
- ICNP forsknings- och utvecklingscenter
Föreningen har för avsikt att etablera ett ICNP forsknings- och utvecklingscenter hösten 2024. Utvecklingen av ICNP sker internationellt inom sjuksköterskornas världsorganisation International Council of Nurses (ICN). Genom att etablera ett sådant center ges föreningen en tydligare röst såväl nationellt som internationellt. Det kan bli lättare få genomslag i diskussioner med olika involverade aktörer. Allt ifrån universitet och högskolor till Regioner och kommuner, till utvecklare av olika informationssystem. Inte att förglömma – även i relation till sjuksköterskor i alla dessa typer av organisationer.
Vi har förhoppningen att detta ska kunna bidra till en ökad användning av strukturerade termer för beskrivning av omvårdnad, alltså en strukturerad ändamålsenlig dokumentation. Det i sin tur öppnar många möjligheter till hur information om omvårdnad kan användas som stöd för kvalitet, patientsäkerhet, kunskapsbaserad vård och personcentrerad vård.
- Nationella vårdplaner
Vi har relativt lång erfarenhet av att utveckla, och i viss mån använda oss av, vårdplaner eller omvårdnadsplaner: Däremot så har den utvecklingen oftast skett väldigt lokalt, och sett olika ut över landet. Föreningen har ett påbörjat samarbete med eHälsomyndigheten om nationella vårdplaner och behovet av att ha nationella planer för omvårdnad. eHälsomyndigheten tillhandahåller Nationella gemensamma e-hälsospecifikationer (NGS), där omvårdnadsplaner absolut kan vara en del av det. Efter en kvalitetssäkringsprocess kan en omvårdnadsplan få status som en nationell och gemensam e-hälsospecifikation. Detta ses vara ett bra sätt att få en nationell samordning som stödjer strävan efter en strukturerad dokumentation av omvårdnad.
Viss samverkan sker även med Norsk Sykepleierforbund som har erfarenhet av att ha utvecklat ett antal nationella omvårdnadsplaner.
Kontakt
Alexandra Eilegård Wallin
Sakkunnig forsknings- och e-hälsofrågor
e-post:
alexandra.eilegard.wallin@swenurse.se
telefon:
08 - 412 24 34
Senast publicerad: