Måns Lööf

Måns Lööf
Leg.Sjuksköterska
Region Gävleborg
mans.loof@regiongavleborg.se

Medicinska trygghets- och säkerhets appar som möter dagens barn och ungdomar på en säker och trygg arena

Måns Lööf kommer att berätta om hur en idé från en patient ledde till ett färdigt digitalt system. Appen Hipr har belönats med flera priser. Måns kommer att berätta om de utmaningarna med implementering och utveckling av digitala hjälpmedel som han mött i vården.

I mötet mellan dagens barn/ungdomar och sjukvården uppstår det ibland krockar, detta då dagens ungdomar ligger så mycket längre fram i den tekniska utvecklingen. Dagens barn/ungdomar är vana vid att kommunicera med olika appar via sina telefoner och förväntar sig att kommunikationen ska gå snabbt och enkelt. Sjukvården har å andra sidan viktiga sekretesslagstiftningar att följa och kan inte maila och skicka SMS till sina patienter.

2016 började arbetet med att utveckla en app vid namnet Hipr [hajper]. Appen används av patienter för att de skall kunna kommunicera på ett enkelt och säkert sätt med sjukvården. Med appen registrerar patienten varje dag om hen tagit sin medicin, upplever effekten av medicinen och vilka biverkningar hen har.

Sedan 2019 används appen Hipr med gott resultat i Region Gävleborg. Patienter och föräldrar är mer delaktiga i medicin insättningen och vi märker en följsammare behandling där vi minskar biverkningarna av medicinen. Appen har medfört att patienterna som använder den ökar närvaron i skolan och föräldrarna slipper ta ledigt från jobbet.

Senast publicerad:

Som medlem tar du del av alla våra förmåner.